tiistai 19. huhtikuuta 2016

19.4.2016

Töissä tuolin kasausta palikka oli saapunut, mutta ei saatu höylättyä sitä, kun naapuriravintola valitti metelistä.
Työpäivä meni muuten hyvin.

Lounaalla juttelimme paljon kirkkohistoriasta ja Maltalaisesta mentaliteetista. Opin paljon lisää eri kirkoista ja siitä millaista elämää täällä Maltalla vietetään.

Otin myös vähän lisäoppia tästä Fransiskaanijutusta. Koulun uskonnontunneilta muistin osan, mutta kaikkea ei kerta kaikkiaan voi painaa päähänsä.


http://www.ofm.org/ofm/

http://tssf.fi/




Emmanuel piti aiheesta töissä oikein kunnon luennon. Siitä mitä luostari on tehnyt täällä köyhien hyväksi, kuinka on osittain juuri näiden munkkien ansiota, että kirkot ovat lähentyneet toisiaan. Kuinka Lutherin uskonpuhdistuksen jälkeen Fransiskaanit ovat olleet vainasemassa rauhan rakentamisessa näiden kahden kirkkokunnan välillä.

Myös Maltalainen mentaliteetti tuli selväksi. Lopulta ei ole väliä mitä kirkkokuntaa edustat, kunhan olet kristitty. Täällä se riittää.

Niistä Kreikkalaisista ikoneista sain niin ikään lisätietoa. Ne ovat replikaatioita noin 60 luvulta, eli eivät mitään kovin vanhoja.
Kirkkoon menin sitten töiden jälkeen, koska halusin ehdottomasti ottaa lisää selvää tästä rikkaasta ja monipuolisesta ideologiasta. Joka itse asiassa on aika lähellä Lutherilaisuutta. Nöyryys, rakkaus ja ilo sekä rukous, opiskelu ja työ ovat juurikin myös meidän kirkkomme peruskiviä. Eli ei todellakaan kovin kaukana ideologiasta. Tosin luostareitahan ei juurikaan suomessa ole ja ilmiö on ollut enemmänkin keskieurooppalainen.

Tämä alla oleva kuva on saarnastuolin kuvasarjasta. se on hyvinkin osuva, mitä tulee munkkien työn kuvaamiseen. Istuin messussa ymmärtäen sanan sieltä, sanan täältä. Tunnelma oli harras ja messu kaunis. Virsiin vähän pääsin mukaan, kun oli kirjoitettu teksti, vaikka en ymmärrä juuri muuta maltaksi, kuin että Mulej tarkoittaa Herraa, hallejuja, aamen, Jesu, ja siinäpä se onkin. =D
Mitä väliä. Saahan sitä postailla ja ajatella mitä haluaa. Kukaan ei pääse korvien väliin, jos ei puhu. ;)






Syy miksi olen niin kovin kiinnostunut kirkkohistoriasta on se tosiseikka, että siihen perustuu koko länsimainen sivistyksemme ja myös huonekaluteollisuus ja rakennustaide. Kirkko on ollut alunperin juuri se paikka, josta koko moderni länsimainen nykypäiviäinen elämäntapa, taide ja teollisuus ovat ammentaneet alkujuuriaan.

Täällä Maltalla kaikkinensa on ollut todella oiva tilaisuus mennä sen länsimaisen kulttuurin peruskiville. Jotta voi ymmärtää nykyistä, pitää tuntea historia.

Muun muassa ornamentiikan ja symboliikan synty aukeaa avian eri tavalla kirkkohistorian kautta, kuin pelkästään tutkimalla pelkiiä kuvioita ja opiskelemalla ulkoa erilaisten ornamenttien nimiä ja käyttötarkoituksia.

Kun ymmärtää mikä on ollut ornamentin tms. alkuperäinen tarkoitus ja miten se on vakiintunut käyttöön ymmärtää myös nykypäiväisen merkityksen historian kautta.





Huonekalu, on se sitten miltä vuosituhannelta tai vuosisadalta tahansa keroo aina oman tarinanasa tekijästään ja hänen sielunmaailmastaan. Ilman tätä ymmärrystä ei pysty korjaamaan esinettä kunnioittaen sen alkuperäisen tekijän ajatuksia.


Tässä ideologia auki kirjoitettuna. Niinkuin minä sen näen.

Ja nyt näen kohta unikuvia, kunhan pyykkikone on pyörinyt.

Täytyy huomenna kysäistä munkilta miksi niillä on kalloja puutarhassa. Siis kukkia. Kuva alla. Suomessahan vertaus on kuolema.
Liljat sopisivat ainakin minun mielstäni paremmin kirkon puutarhaan.
Ja aion myös kysyä muutamien ikonien tarinana, koska en niitä katsomalla pääse selville sanomasta.






On mukavaa olla tässä " herran kukkarossa"

Onko tämäkin sitten johdatusta, mutta olen ihan iloinen tästä majoituksesta. Kämppikset on kivoja ja kun sulkee ikkunan huone on rauhallinen.

Nyt on hyvä. oikein hyvä.

Huomenna aloitan sitten työharjoitteluraporttia, dokuntoinnin kuvien lataamista koneelle ja esitelmää.

On mukavaa olla omassa rauhassa lähellä muita. Parin kämppiksen kanssa vaihdettiin iltasella kuulumisia ja syötiin yhdessä. se on mukavaa.

Iloinen siitä, että tässä lukaalissa on vielä kaksi viikkoa jäljellä.
Ja suihku, josta tulee kuumaa vettä, kunnon paineella.
Hyvää yötä sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti